Eerder maakte horlogemaker Willem Kamerman (62) al furore in het Midden-Oosten met vrolijk gekleurde horloges. Nu hij er ook nog blingbling én een unieke chip aan heeft toegevoegd, staan klanten in Qatar, Dubai en Verenigde Arabische Emiraten letterlijk in de rij voor de polderklokjes. Ook met keffiyeh-hoofddoeken getooide influencers op sociale media zijn lyrisch over de uurwerken.
Vergeet de Rolex waarvan veel puissant rijke inwoners van de oliestaten er toch al ettelijke in bezit hebben. Het in Voorschoten ontworpen oer-Nederlandse merk Northgate is sinds begin deze maand voor de tweede keer in drie jaar tijd dé grote uurwerkhit in de woestijn. Dit keer vanwege de introductie van een dameshorloge met lab-gekweekte diamantjes, een klokje dat als eerste in de wereld is voorzien van een unieke chip: „Wie die met de mobiele telefoon uitleest, krijgt een echtheidscertificaat te zien van zowel het horloge als de gecertificeerde diamanten”, aldus bedenker Kamerman.
De gadget blijkt enorm aan te slaan in de oliestaten: twee dagen nadat de eerste tientallen exemplaren van de Club Diamond-lijn bij juweliers lagen, was alles stijf uitverkocht. In een noodkreet-mail smeekt de lokale agent deze week om ’meer, meer en nog meer horloges’. „Ze zijn er hier helemaal verzot op, dealers hebben wachtlijsten aangelegd”, zo meldt deze Abdulaziz al Mulla vanuit Abu Dhabi.
Lofzang op Nederlands horloge
Bekende influencers op Instagram, zoals rugbyspeler Mohammad Kharam uit Dubai met bijna 450.000 volgers, duikelen over elkaar heen met lofzangen over het ’prachtige en spotgoedkope horloge uit het verre Nederland’. Ontwerper Kamerman, die een prijskaartje van net geen 1100 euro aan de glansklokjes heeft gehangen, is ietwat beduusd van het rappe succes: „De eerste exemplaren waren eigenlijk bedoeld als showmodellen voor in de etalages. Nu is het wachten op nieuwe zendingen vanuit de fabriek en we zijn nog maar net opgestart.”
In eigen land maakte de horlogemaker eerder furore als initiator van uurwerkbeurzen en organiseert hij nog steeds eendaagse seminars waarbij cursisten een eigen horloge kunnen vervaardigen. Voorts zette hij horlogemerken als Björn Hendal in de markt, die hij in 2017 weer doorverkocht. In coronatijd ontwikkelde hij Northgate, dat opvallend genoeg in eigen land en de rest van Europa weinig stof doet opwaaien. Hoe anders is dat in de Arabische regio: „Het leeuwendeel van de 6000 stuks die ik de laatste twee jaar verkocht, gaat naar juweliers of via online verkoop die kant op.”
Het woestijnsucces kwam ten tijde van het WK voetbal in Qatar aan het licht toen Oranjesupporters de polderklokjes van nog geen 400 euro in etalages aantroffen tussen peperdure Patek Philippes. Kamerman schreef het succes indertijd mede toe aan de kleurrijke wijzerplaten. „Iedereen daar heeft al een Rolex, terwijl je hiermee opvalt.” Ook meldde hij hoogwaardige materialen te gebruiken zoals saffierglas, Zwitserse binnenwerken en geschroefde kronen. „Plus een batterij die tien jaar meegaat, want ik wil geen gedoe met retourzendingen. Het moet gewoon goed zijn.”
Straatroven
De criminaliteit in Europa helpt hem naar eigen zeggen eveneens in het zadel, hoe treurig ook. „Als het hoogzomer is, ontvluchten veel Arabieren de hitte en reizen voor stedentrips naar Europa. Terwijl ze in eigen land veilig met hun Rolex over straat kunnen, weten ze van de straatroven in Europa waarbij rovers brutaalweg dure horloges van polsen grissen. Menigeen zoekt daarom een reishorloge dat betaalbaar is en toch stijlvol. En daar voorziet mijn merk in.”
De Arabische cultuur om elkaar geregeld cadeautjes te geven, helpt volgens Kamerman ook mee. „Ik denk dat het huidige snelle succes van de nieuwe lijn diamanthorloges mede is ingegeven door het naderende islamitische Suikerfeest, waarbij mannen aan het einde van de ramadan iets aan hun echtgenotes schenken.”
Bron: Telegraaf